Het bieden op een veiling is weer een heel andere manier om je droomhuis te bemachtigen. Houd rekening met het volgende:
- Je kunt de woning van te voren meestal niet bezichtigen.
- De koop is direct definitief. Zorg er dus voor dat je zeker weet een hypotheek af te kunnen sluiten.
- De verkoper kan alsnog van de koop afzien als hij de uiteindelijke koopsom te laag vindt.
- Het is verstandig je te laten adviseren door een professional (een makelaar bijvoorbeeld) die ervaring heeft met het kopen op een veiling.
Stel tijdens een bezichtiging alle vragen die je hebt om te kunnen bepalen of dit huis aan je wensen en verwachtingen voldoet. Bijvoorbeeld waarom de verkopers willen verkopen. Wat voor buren je krijgt. Of wanneer de cv-ketel voor het laatst vervangen is. Het is handig om een lijstje met vragen voor te bereiden, zodat je niets vergeet. Deze checklist helpt je op weg, zodat je niets vergeet.
Houd er rekening mee dat het plannen van bezichtigingen en kijkers rondleiden veel tijd kost, zeker als er veel interesse voor je huis is. Ook is het belangrijk om je goed te verdiepen in je rechten en plichten als verkoper. Bijvoorbeeld de informatie en documenten die je verplicht bent te delen. Steeds meer makelaars bieden de optie om een deel van de verkoop uit te besteden en een deel zelf te doen.
De bijleenregeling is van toepassing als je je huis verkoopt met overwaarde. Volgens deze regeling moet je je overwaarde gebruiken voor de aanschaf of verbouwing van je volgende huis. Doe je dit niet, dan mag je de hypotheekrente niet meer over het volledige hypotheekbedrag aftrekken. De bijleenregeling vervalt na drie jaar. Koop je dus pas na drie jaar weer een volgende woning, dan heeft deze regeling geen effect meer op je hypotheekrenteaftrek.
Wat als ik wil verkopen, maar nog geen nieuw huis heb gevonden?
Lees meerWat als ik mijn huis wil verkopen vanwege mijn buren?
Lees meerWat als ik tijdens de onderhandelingen een beter bod krijg van iemand anders?
Lees meerDe huizenmarkt en het coronavirus
Het coronavirus heeft tot nu toe weinig impact op de woningmarkt gehad. Een huis kopen of verkopen kan nog steeds. We helpen je zodat je goede beslissingen kunt blijven maken in je koop- of verkoopproces.
Huis (ver)kopen en corona: stel jezelf deze vragen
De impact van het coronavirus (COVID-19) op de huizenmarkt is nog onduidelijk. Dat veroorzaakt twijfel en onzekerheid, dat snappen we. Daarom helpen we je zo goed als mogelijk met deze veelgestelde vragen én antwoorden.
Een bezichtiging plannen is ook nu zeker mogelijk. Je kunt hiervoor contact opnemen met de verkoopmakelaar van de woning. De makelaar kan je precies vertellen welke maatregelen hij neemt om de bezichtiging veilig te laten verkopen.
Natuurlijk gelden de richtlijnen van het RIVM ook tijdens een bezichtiging. Makelaars hebben afgesproken zich aan de volgende aanvullende richtlijnen te houden:
- Bezichtigingen vinden plaats wanneer de huidige bewoner níet in het pand aanwezig is
- Bezichtigingen vinden plaats met de makelaar en maximaal twee personen van één huishouden en eventueel de aankoopmakelaar
- Andere mensen die de woning willen bezichtigen wachten buiten
- Alle aanwezigen dragen verplicht mondkapjes, en daarnaast adviseren we het gebruik van handschoentjes
- Tussen de bezichtigingen zit tien minuten zodat de makelaar de nodige hygiënemaatregelen kan nemen
- Het huis wordt tijdens en in elk geval na elke bezichtiging goed geventileerd.
Sommige makelaars bieden de mogelijkheid om virtueel te bezichtigen. Op funda zijn deze huizen te herkennen aan het groene label 'Virtueel open huis'.
Ook kun je steeds vaker op funda een 3D tour doen, te herkennen aan de 3D tour-button op de objectpagina.
Het coronavirus (COVID-19 ) heeft geen impact gehad op de huizenprijzen. Aan het begin van de uitbraak hielden analisten rekening met dalende huizenprijzen en terughoudendheid bij kopers. Inmiddels weten we dat de huizenprijzen alleen maar verder zijn gestegen. Dat is vooral het gevolg van de krapte op de huizenmarkt: de vraag naar koopwoningen is aanzienlijk groter dan het aanbod.