Het bieden op een veiling is weer een heel andere manier om je droomhuis te bemachtigen. Houd rekening met het volgende:
- Je kunt de woning van te voren meestal niet bezichtigen.
- De koop is direct definitief. Zorg er dus voor dat je zeker weet een hypotheek af te kunnen sluiten.
- De verkoper kan alsnog van de koop afzien als hij de uiteindelijke koopsom te laag vindt.
- Het is verstandig je te laten adviseren door een professional (een makelaar bijvoorbeeld) die ervaring heeft met het kopen op een veiling.
Stel tijdens een bezichtiging alle vragen die je hebt om te kunnen bepalen of dit huis aan je wensen en verwachtingen voldoet. Bijvoorbeeld waarom de verkopers willen verkopen. Wat voor buren je krijgt. Of wanneer de cv-ketel voor het laatst vervangen is. Het is handig om een lijstje met vragen voor te bereiden, zodat je niets vergeet. Deze checklist helpt je op weg, zodat je niets vergeet.
Houd er rekening mee dat het plannen van bezichtigingen en kijkers rondleiden veel tijd kost, zeker als er veel interesse voor je huis is. Ook is het belangrijk om je goed te verdiepen in je rechten en plichten als verkoper. Bijvoorbeeld de informatie en documenten die je verplicht bent te delen. Steeds meer makelaars bieden de optie om een deel van de verkoop uit te besteden en een deel zelf te doen.
De bijleenregeling is van toepassing als je je huis verkoopt met overwaarde. Volgens deze regeling moet je je overwaarde gebruiken voor de aanschaf of verbouwing van je volgende huis. Doe je dit niet, dan mag je de hypotheekrente niet meer over het volledige hypotheekbedrag aftrekken. De bijleenregeling vervalt na drie jaar. Koop je dus pas na drie jaar weer een volgende woning, dan heeft deze regeling geen effect meer op je hypotheekrenteaftrek.
Wat als ik wil verkopen, maar nog geen nieuw huis heb gevonden?
Lees meerWat als ik mijn huis wil verkopen vanwege mijn buren?
Lees meerWat als ik tijdens de onderhandelingen een beter bod krijg van iemand anders?
Lees meerEen hypotheek afsluiten of meenemen
Als je een nieuw huis koopt, kun je jouw huidige hypotheek meenemen of oversluiten. Lees er hier alles over.
Hypotheek meenemen naar nieuwe woning: stel jezelf deze vragen
Hoe ontdek je of het goed voor jouw situatie is om je huidige hypotheek mee te nemen naar je volgende huis, of om een nieuwe af te sluiten? Doe je voordeel met deze vragen én antwoorden.
Het is niet mogelijk de hypotheek die je had mee te nemen naar een volgend koophuis. Maar de hypotheekvorm kun je wél meenemen. Had je een aflossingsvrije hypotheek of beleggingshypotheek? Dan is dit misschien aantrekkelijk voor jou.
Ook je rentevaste periode kun je in sommige gevallen meenemen. Op dit moment staat de rente zeer laag. De kans is daarom groot dat het geen zin heeft om de rente uit je vorige hypotheek mee te nemen. Die is waarschijnlijk hoger dan de rente van een nieuwe hypotheek.
Je hypotheekadviseur kan jou helpen met het kiezen van de hypotheek die goed bij jou, het huis en de toekomst past. De adviseur kijkt ook gelijk naar de mogelijkheden met de oude hypotheek. Soms - maar niet altijd - loont het om de oude hypotheekvorm of -rente mee te nemen.
Als huiseigenaar kun je ervoor kiezen om je oude hypotheekvorm met zijn aflossingsvrije voorwaarden mee te nemen naar de nieuwe woning. In sommige gevallen loont het om toch een nieuwe hypotheek af te sluiten. De populairste hypotheken zijn de lineaire hypotheek en de annuïteitenhypotheek. Bij beide los je de hypotheek volledig af én heb je recht op hypotheekrenteaftrek.
De keus voor een hypotheekverstrekker is niet alleen gebaseerd op de hoogte van de hypotheekrente. Ook de aanvullende voorwaarden zoals extra tussentijds aflossen en de rentevaste termijn zijn belangrijk om mee te wegen.
Bij het oversluiten of aanvragen van een nieuwe hypotheek zijn een aantal verzekeringen wenselijk of zelfs verplicht. De verzekeringen van je woning kun je vaak behouden na enige aanpassingen aan de nieuwe situatie. De overlijdensrisicoverzekering wordt in de meeste gevallen opnieuw afgesloten.
Een bouwdepot is een manier voor banken om er zeker van te zijn dat extra uitgeleend geld voor een verbouwing ook daadwerkelijk daarvoor wordt gebruikt. Te betalen rekeningen worden rechtstreeks voldaan vanuit het bouwdepot. De hoogte van deze extra hypotheek leg je vooraf vast. Verbouwingskosten kun je uit het bouwdepot betalen, maar gereedschap niet.
Een paar maanden voor het bereiken van de einddatum van de rentevaste periode, stuurt de bank je een voorstel voor een nieuwe rentevaste periode. Je kunt de hypotheekrente weer voor een bepaalde periode vastzetten, maar de hypotheek oversluiten naar een andere bank is ook een mogelijkheid. Houd in elk geval rekening met je pensionering: je hypotheeklasten moeten ook dan nog betaalbaar zijn.
Hypotheek meenemen naar een nieuw huis: verdiep je in dit onderwerp
100 artikelen
Wat als ik wil verkopen, maar nog geen nieuw huis heb gevonden?
Paniek omdat je huis al verkocht is en je nog niets anders hebt gevonden? Deze makelaars vertellen wat je kunt doen.
Wat als ik mijn huis wil verkopen vanwege mijn buren?
Moet je potentiële kopers informeren over je lastige buren? Bekijk wat makelaars hierover adviseren.
Lisa en Faas vonden een buitenkans in een vervallen woonboerderij
Lisa en Faas verlieten de stad om van een vervallen woonboerderij nabij Nijmegen hun droomhuis te maken.
Huizenverkopers verwachten verandering op woningmarkt
De hypotheekrente loopt langzaam maar zeker op. Wat betekent dat als je dit jaar een huis wilt (ver)kopen?
Huis bezichtigen? Deze checklist gaat je helpen
Gebruik deze checklist als je een huis gaat bezichtigen. Zo beschik je over voldoende informatie om een bod uit te brengen.