Dit zijn veelgestelde vragen over het energielabel

Het energielabel geeft aan hoe energiezuinig een huis is. Doe je voordeel met deze antwoorden op veelgestelde vragen over dit onderwerp.

De labelklassen van het energielabel geven aan hoe zuinig een woning is. Je ziet dit aan de letter en de kleur: een woning met energielabel A (donkergroen) is het meest energiezuinig. Woningen met energielabel G (rood) zijn het minst energiezuinig. Je energierekening zal daar fors hoger zijn dan als je in een woning met label A of B woont. Dit betekenen de labels:

  • A (donkergroen) - zeer laag energieverbruik
  • B (groen) - laag energieverbruik
  • C (lichtgroen) - redelijk laag energieverbruik
  • D (geel) - gemiddeld energieverbruik
  • E (oker) - redelijk hoog energieverbruik
  • F (oranje) - hoog energieverbruik
  • G (rood) - zeer hoog energieverbruik

Een voorlopig energielabel is een inschatting op basis van de meestvoorkomende woningkenmerken, terwijl een definitief energielabel tot stand komt met gegevens over energiezuinigheid van die specifieke woning. Je kunt je energielabel zelf opvragen en definitief maken.

Een definitief energielabel kun je online aanvragen door een korte vragenlijst over je woning in te vullen. Dit is verplicht bij verkoop. Verkoop je zonder definitief energielabel, dan krijg je een boete van 170 euro. Een energielabel aanvragen kost nu nog hooguit een paar tientjes. Vanaf 1 januari 2021 veranderen de regels en ben je aanzienlijk meer geld kwijt.

Met de juiste maatregelen kun je je huis zo energiezuinig mogelijk maken en daarmee je energielabel verbeteren. Energie besparen begint met het plaatsen van tochtstrips of het isoleren van dak, gevel, vloer en glas. Daarna kun je verder met maatregelen als een warmtepomp.

Meer vragen