Dit zijn veelgestelde vragen over het energielabel

Het energielabel geeft aan hoe energiezuinig een huis is. Doe je voordeel met deze antwoorden op veelgestelde vragen over dit onderwerp.

De labelklassen van het energielabel geven aan hoe zuinig een woning is. Je ziet dit aan de letter en de kleur: een woning met energielabel A (donkergroen) is het meest energiezuinig. Woningen met energielabel G (rood) zijn het minst energiezuinig. Je energierekening zal daar fors hoger zijn dan als je in een woning met label A of B woont. Dit betekenen de labels:

  • A (donkergroen) - zeer laag energieverbruik
  • B (groen) - laag energieverbruik
  • C (lichtgroen) - redelijk laag energieverbruik
  • D (geel) - gemiddeld energieverbruik
  • E (oker) - redelijk hoog energieverbruik
  • F (oranje) - hoog energieverbruik
  • G (rood) - zeer hoog energieverbruik

Een voorlopig energielabel is een inschatting op basis van de meestvoorkomende woningkenmerken, terwijl een definitief energielabel tot stand komt met gegevens over energiezuinigheid van die specifieke woning. Je kunt je energielabel zelf opvragen en definitief maken.

Ja, je bent verplicht een definitief energielabel te overhandigen bij de overdracht van je woning. Anders riskeer je een boete van 170 euro. Een definitief energielabel kun je aanvragen door een afspraak te maken met een vakbekwaam energieadviseur. Die bekijkt in 1 à 2 uur tijd de kenmerken van je woning en hoeveel energie er nodig is voor bijvoorbeeld verwarming, ventilatie en warm water. Na afloop krijg je een definitief energielabel en aanbevelingen voor verduurzaming.

Met de juiste maatregelen kun je je huis zo energiezuinig mogelijk maken en daarmee je energielabel verbeteren. Energie besparen begint met het plaatsen van tochtstrips of het isoleren van dak, gevel, vloer en glas. Daarna kun je verder met maatregelen als een warmtepomp.

Meer vragen

Meer over het energielabel