checklist

Onderzoeksplicht: de checklist

Laatst bijgewerkt op - leestijd

Stappenplan om te (proberen te) voldoen aan je onderzoeksplicht

Gebreken kunnen bij elke koop opspelen. Bij ontdekking ervan is dan onder andere de vraag: heeft de verkoper zijn mededelingsplicht geschonden of heeft de koper zijn onderzoeksplicht verzaakt? Om dat laatste te voorkomen, vind je hieronder een handige checklist.

Staat van de woning

Controleer op kieren, loslatende plinten, lekkende kozijnen of andere sporen van lekkage. Indien nodig kun je een (bouw)deskundige inschakelen voor een bouwtechnische keuring. In de regel zijn namelijk alle gebreken die een koper bekend zijn of kenbaar hadden kunnen zijn, voor rekening en risico van de koper.

Kettingbeding

Met een kettingbeding worden bepaalde verplichtingen bedoeld. Zo kun je als huiseigenaar verplicht zijn je voortuin te onderhouden. Deze afspraken gaan niet automatisch van eigenaar op eigenaar over. Het kettingbeding moet contractueel vermeld worden, dus daar moet je als verkoper op letten. De koper moet op zijn beurt op de hoogte zijn van wat de afspraken precies voor hem of haar inhouden.

Bestemmingsplan

Wat is je toekomstige gemeente van plan met de wijk waarin je straks misschien gaat wonen? Bestemmingsplannen zijn op te vragen via de website Ruimtelijke plannen. Op deze manier ben je op de hoogte van wat de toekomst eventueel voor jou in petto heeft.

Bodemverontreiniging

Voordat je heel ambitieus een moestuin aanlegt, is het wel zo fijn te weten of het met de bodem van de tuin wel goed zit. Bij de milieudienst van de desbetreffende gemeente kun je hierover informatie opvragen.

Erfpacht

Staat het huis op eigen grond of erfpachtgrond? In het laatste geval kan het zo zijn dat je bij aankoop geen eigenaar van de grond bent en ben je verplicht jaarlijks canon (huur) te betalen. Lees meer over erfpacht.

Verkoopregulerende bepalingen

Er kunnen afspraken worden opgenomen in de koopovereenkomst, deze worden verkoopregulerende bepalingen genoemd. Daarbij kun je denken aan bijvoorbeeld een antispeculatie beding (een korting op de koop bijvoorbeeld, waar bij een eventuele verkoop een deel van de winst terugvloeit naar de oorspronkelijke verkoper), plicht tot zelfbewoning (de afspraak dat je zelf gaat wonen in het huis wat je koopt) of het voorkeursrecht van de gemeente of andere derde (in dit geval ben je bij verkoop verplicht het huis eerst aan de gemeente of andere derde aan te bieden).

Verdiep je verder in dit onderwerp. Dan ben je weer helemaal bij.