Het bieden op een veiling is weer een heel andere manier om je droomhuis te bemachtigen. Houd rekening met het volgende:
- Je kunt de woning van te voren meestal niet bezichtigen.
- De koop is direct definitief. Zorg er dus voor dat je zeker weet een hypotheek af te kunnen sluiten.
- De verkoper kan alsnog van de koop afzien als hij de uiteindelijke koopsom te laag vindt.
- Het is verstandig je te laten adviseren door een professional (een makelaar bijvoorbeeld) die ervaring heeft met het kopen op een veiling.
Stel tijdens een bezichtiging alle vragen die je hebt om te kunnen bepalen of dit huis aan je wensen en verwachtingen voldoet. Bijvoorbeeld waarom de verkopers willen verkopen. Wat voor buren je krijgt. Of wanneer de cv-ketel voor het laatst vervangen is. Het is handig om een lijstje met vragen voor te bereiden, zodat je niets vergeet. Deze checklist helpt je op weg, zodat je niets vergeet.
Houd er rekening mee dat het plannen van bezichtigingen en kijkers rondleiden veel tijd kost, zeker als er veel interesse voor je huis is. Ook is het belangrijk om je goed te verdiepen in je rechten en plichten als verkoper. Bijvoorbeeld de informatie en documenten die je verplicht bent te delen. Steeds meer makelaars bieden de optie om een deel van de verkoop uit te besteden en een deel zelf te doen.
De bijleenregeling is van toepassing als je je huis verkoopt met overwaarde. Volgens deze regeling moet je je overwaarde gebruiken voor de aanschaf of verbouwing van je volgende huis. Doe je dit niet, dan mag je de hypotheekrente niet meer over het volledige hypotheekbedrag aftrekken. De bijleenregeling vervalt na drie jaar. Koop je dus pas na drie jaar weer een volgende woning, dan heeft deze regeling geen effect meer op je hypotheekrenteaftrek.
Wat als ik wil verkopen, maar nog geen nieuw huis heb gevonden?
Lees meerWat als ik mijn huis wil verkopen vanwege mijn buren?
Lees meerWat als ik tijdens de onderhandelingen een beter bod krijg van iemand anders?
Lees meerJe eerste huis kopen
Heeft de verkoper jouw bod geaccepteerd? Dan is het huis bijna van jou. Hier moet je op letten bij het papierwerk.
Voorlopig koopcontract tekenen: stel jezelf eerst deze vragen
Hoe zorg je voor een zorgeloze afwikkeling van de koop van een huis? Doe je voordeel met deze vragen én antwoorden.
Nadat de koopakte bij de makelaar is getekend, is het tijd om verder actie te ondernemen:
- Bepaal – als je dat nog niet gedaan hebt – via welke notaris je de overdracht wilt laten plaatsvinden.
- Het taxatierapport moet opgemaakt worden voor de financiering; geef een taxateur opdracht.
- Benader je hypotheekadviseur dat je een woning hebt gekocht en plan een gesprek in.
- Zoek in de tussentijd alle belangrijke documenten bij elkaar. Denk aan een recente loonstrook, werkgeversverklaring, afschrift spaarrekeningen, overzicht schulden, taxatierapport, koopakte, et cetera.
- Schakel, indien noodzakelijk, de bouwkundige keurder in.
- Noteer alle belangrijke data vanuit de koopakte in je agenda.
In het koopcontract staat onder andere wie de verkoper en koper zijn, wat er verkocht is (een omschrijving van het huis en het adres), voor welke prijs, welke afspraken er gemaakt zijn rondom de datum van overdracht, de notaris en de ontbindende voorwaarden.
De bank wil graag zekerheid wat betreft de lening die ze van plan zijn je te geven. Ze willen voorkomen dat de woning minder waard is dan de lening die ze verstrekken. Daarom willen ze dat een onafhankelijke partij de waarde bepaalt. Deze kan berekend worden door een taxateur. Hij of zij is bevoegd om woningen te waarderen en brengt een oordeel uit in een taxatierapport. Jij als koper mag bepalen wie er gaat taxeren. De kosten komen voor jouw rekening en zijn fiscaal aftrekbaar. Hoe sneller je de taxatie regelt, hoe eerder de bank kan aangeven of je de lening krijgt.
Kosten koper zijn de kosten die boven op de aankoopprijs van een woning komen. Dit zijn deels verplichte kosten, maar vaak krijg je ook te maken met aanvullende kosten. Die kun je helaas niet meefinancieren in de hypotheek. Een deel is echter wél aftrekbaar van de belasting. Je leest er alles over in dit artikel.
Een bouwkundige of bouwtechnische keuring is een onafhankelijk en nauwkeurig onderzoek naar de bouwkundige staat van een huis. Tijdens de keuring kijkt een bouwkundige onder meer naar de constructie van de woning, zoals de fundering, gevels en het dak, en naar de installaties voor gas, water en elektra. Een bouwkundige keuring is verstandig om te doen als je zekerheid wilt hebben over de bouwkundige staat van het huis en om onverwachte kosten voor herstelwerkzaamheden te voorkomen. Dit wordt niet alleen aangeraden bij oudere huizen; ook nieuwe huizen kunnen door een slechte verbouwing of gebrekkig onderhoud gebreken hebben.
De notaris is een onafhankelijke partij die rondom de verkoop van een huis alle zaken controleert en vastlegt in een akte van levering. Zo controleert de notaris of koper en verkoper wel bevoegd zijn om te tekenen, of er geen beslag op het huis ligt en of de koopsom op tijd binnen is. Tijdens het verkoopproces is ook de notaris een partij die je kunt raadplegen voor extra informatie of (juridisch) advies.
Hoe koop je een huis? Verdiep je verder in de aankoop
30 artikelen
Wanneer heb ik een aankoopmakelaar nodig?
Een aankoopmakelaar kan het kopen van een huis gemakkelijker maken. Vooral in deze vijf situaties.
Koopovereenkomst tekenen bij de makelaar of notaris?
Meestal stelt de verkoopmakelaar het koopcontract op, maar dit kan ook via een notaris. Of je doet het zelf.
Video: wat is een onderzoeksplicht?
Wist je dat je als koper zelf moet onderzoeken of een woning gebreken of verplichtingen heeft? We leggen het uit in deze video.
Video: wat doet een aankoopmakelaar?
Wat kun je van een aankoopmakelaar verwachten als je een huis wilt kopen? Bekijk de video.
Startersvrijstelling van overdrachtsbelasting: hoe zit dat?
Dit zijn de voorwaarden waar je aan moet voldoen om in aanmerking te komen voor vrijstelling van overdrachtsbelasting.