stappenplan

Vind een makelaar in 10 stappen

Laatst bijgewerkt op - leestijd

Zo weet je waar je aan het juiste adres bent

Wat is voor jou de perfecte makelaar? Dat is wel iets om even over na te denken. De ene makelaar past nu eenmaal beter bij je dan de ander. Het ligt ook best gevoelig allemaal omdat het kopen van je droomhuis een emotionele gebeurtenis is. Je staat immers voor een grote stap in je leven en dan wil je ook iemand naast je hebben staan die begrijpt wie je bent en wat je wilt. Met deze 10 stappen ben je al een eind op weg.

  1. Praat met meerdere makelaars voordat je met die éne in zee gaat. We hebben het vaker gezegd: shoppen loont. Ook nu.

  2. Je kunt kijken of hij of zij actief is op sociale media: Facebook, Twitter, LinkedIn, YouTube of op een ander platform. Spreekt het je aan wat je leest en ziet? Dan is de kans groot dat jullie in real life ook een klik hebben.

  3. Voor sommigen is het van belang dat de makelaar bijvoorbeeld in de avond en het weekeind ook tijd voor ze heeft. Dan is het verstandig om de kantoor- of openingstijden op de website te checken.

  4. Vergelijk offertes. Welke makelaar heeft je het meest te bieden? Wie is het meest transparant?

  5. Vraag eens om je heen bij bekenden of zij hun makelaar kunnen aanbevelen.

  6. Zoek met je funda-account makelaars in de door jouw gewenste plaats. Naast alle gegevens vind je ook beoordelingen van klanten, recente activiteiten, transacties van de laatste 12 maanden en het actuele woningaanbod.

  7. Doe een vergelijkend warenonderzoek. Op funda worden makelaars beoordeeld door middel van een rapportcijfer en je kunt er de ervaringen van andere klanten lezen, die het hele proces van opdracht tot aankoop al bij hem hebben doorlopen. Op Wieisdebestemakelaar.nl delen kopers die je voorgingen ook hun ervaringen. Makelaars worden onder meer beoordeeld op: enthousiasme, snelheid van handelen, het nakomen van afspraken, creativiteit en marktkennis.

  8. De wijze waarop wordt gecommuniceerd is natuurlijk van belang, maar kijk ook eens naar de kanalen. Gebruikt je makelaar bijvoorbeeld ook WhatsApp? En vind je dat prettig, als je even snel met hem via de app kunt communiceren, of houd je het liever bij bellen en mailen?

  9. Kruist je pad die van een goedkope(re) makelaar check dan eerst wat die aantrekkelijke prijs je te bieden heeft. Werkt hij onafhankelijk dan kun je bij een conflict geen beroep doen op een geschillencommissie en moet je de onenigheid voor de rechter uitvechten. Dit kun je voorkomen door voor een makelaar te kiezen die bij een van de drie brancheorganisaties, NVM, VBO of VastgoedPRO, is aangesloten.

  10. Je intuïtie mag ook best meespelen. Sterker nog: luister goed naar je gevoel. Heb je het gevoel dat een makelaar zich echt inleeft in je (aanstaande) huis en is er een klik, dan ben je vermoedelijk aan het juiste adres.

Verdiep je verder in dit onderwerp. Dan ben je weer helemaal bij.