Privacybeleid voor bezoekers van het funda-platform

Wie wij zijn

Funda staat officieel ingeschreven bij de Kamer van Koophandel als Funda Real Estate B.V., onder nummer 34242436. Ons kantoor staat op de Piet Heinkade 167 in Amsterdam. In de rest van dit document gebruiken we onze verkorte en beter bekende naam: funda. 

Funda is er om jou, onze bezoeker, te helpen dichter bij je droomhuis te komen of je als vastgoedprofessional te ondersteunen in je werk. Jouw privacy is voor ons van het grootste belang. Natuurlijk verwerken we persoonsgegevens van je, dat hoort simpelweg bij ons werk. Jij verwacht van ons bijvoorbeeld, heel praktisch, dat we je aanvraag doorgeven aan een makelaar of je mailen over nieuw aanbod. In ons hele werkproces gaan we heel zorgvuldig om met jouw gegevens. In dit privacybeleid leggen we je graag – in zo helder mogelijke taal – uit wat we doen, waarom en wat het betekent voor jou.

Allereerst beloven we je dat:

We gebruiken in dit document een aantal begrippen die we je van tevoren graag even verduidelijken:

Mocht je iets missen in dit privacybeleid, laat het ons weten door een mail te sturen aan privacy@funda.nl!

Voor wie geldt dit privacybeleid

Bij funda gaan we zorgvuldig om met onze bezoekers en dus ook met hun persoonsgegevens. We willen jou als bezoeker in staat stellen om je persoonsgegevens terug te vinden, aan te passen en in te zetten op de manier die jou het best bevalt, waarbij we altijd onze privacybelofte nakomen. Wil je meer weten over privacy bij funda? Hieronder hebben we alles voor je op een rijtje gezet. Dit beleid geldt voor alle persoonsgegevens die we over jou als bezoeker verkrijgen door jouw gebruik van onze diensten op het funda-platform, ongeacht of je als potentiële koper, huurder, verkoper, verhuurder of anderszins funda bezoekt. Voor zover je als makelaar gegevens verstrekt aan funda geldt naast dit privacybeleid ook het privacybeleid voor makelaars .

Welke persoonsgegevens verwerkt funda?

Funda verwerkt van jou de volgende gegevens die persoonsgegevens kunnen zijn voor zover ze te herleiden zijn tot jou als individu:

A.) Accountgegevens, gegevens waarmee je een account aanmaakt en gebruikt, zoals e-mailadres en wachtwoord, accountgegevens waarmee je optioneel je account verrijkt, zoals naam en geslacht en gegevens waarmee je je zoektocht vergemakkelijkt, zoals de objecten die je bewaart en de opmerkingen die je bij een object opslaat.

B.) Gegevens die je aan ons geeft om je een dienst te leveren, zoals de inhoud van contactaanvragen en andere aanvragen voor dienstverlening die we op jouw verzoek doorsturen aan de makelaar, een beoordeling van je makelaar die je achterlaat op het funda platform of de financiële gegevens die je gebruikt voor betaalde diensten zoals bij het aanvragen van een woonrapport. Bij gebruik van de app verzamelen we bovendien jouw GPS data om ‘zoeken op kaart’ en het instellen van een huidige locatie in een zoekopdracht mogelijk te maken .

C.) Automatisch gegenereerde gegevens, zoals IP-adressen en browsergegevens die we onder meer door cookies verzamelen

D.) Gegevens over de wijze waarop je het funda platform gebruikt zoals welke diensten je gebruikt en welke Objecten je interessant vindt, om hiermee een profiel op te bouwen op basis waarvan we het funda-platform en onze diensten kunnen personalisen (zie voor meer informatie hieronder ‘Hoe zit het met profling?’)

E.) Feedbackgegevens die we gebruiken om onze dienstverlening te verbeteren, zoals gegevens die je invult op feedbackformulieren of surveys met betrekking tot ons platform en onze diensten of gegevens die je ons verstrekt via de optie ‘meld een fout’

F.) Correspondentiegegevens, zoals gegevens in e-mails die je verstuurt aan funda of berichten die je via social media aan ons richt

G.) Objectgegevens, zoals foto’s, adresgegevens, plattegronden, m2, bouwjaar en overige kenmerken van een Object

H.) Identificatiegegevens, zoals een kopie van je identiteitsbewijs (zonder BSN en pasfoto) in geval van het uitoefenen van je rechten als betrokkenen

Waarom verwerkt funda persoonsgegevens?

Kort gezegd, is het noodzakelijk om persoonsgegevens te verwerken om onze diensten aan te kunnen bieden en te verbeteren, en om ons platform veilig, snel en altijd beschikbaar te houden. Ook is het nodig om persoonsgegevens te verwerken om ons klantcontact goed te laten verlopen. Daarnaast gebruiken we jouw persoonsgegevens voor marketingdoeleinden. Onder marketingdoeleinden verstaan we (markt)analyses, statistisch onderzoek, het toesturen van nieuwsbrieven, gerichte advertenties en andere content en profiling (zie hieronder bij ‘Hoe zit het met profiling?’). Hieronder is per doel uitgewerkt welke persoonsgegevens wij voor dat doel verwerken en op basis van welke wettelijke grondslag wij dat doen.

Doel

Persoonsgegevens

Grondslagen

Leveren van diensten

A. Accountgegevens

B. Gegevens voor het leveren van diensten

G. Objectgegevens

1. Overeenkomst;

2. Wettelijke grondslag: voor zover het om financiële informatie gaat (facturen);

3. Toestemming: voor zover het GPS data betreft die wij verwerken in de Funda app.

Verbeteren diensten

A. Accountgegevens

B. Gegevens voor het leveren van een dienst

C. Automatisch gegenereerde gegevens

D. Gegevens over de wijze waarop je het funda-platform gebruikt

E. Feedback gegevens

F. Correspondentiegegevens

G. Objectgegevens

Gerechtvaardigd belang: we gebruiken de gegevens om onze dienstverlening zo goed mogelijk af te stemmen op de behoeftes van onze gebruikers. Om de privacy-impact te beperken gebruiken we waar mogelijk gegevens op geaggregeerd niveau. Als we hier derden voor inschakelen maken we met hen goede afspraken om de privacy te borgen.

 

Veiligheid en betrouwbaarheid funda platform

C. Automatisch gegenereerde gegevens

D. Gegevens over de wijze waarop je het funda-platform gebruikt

E. Feedbackgegevens

F. Correspondentiegegevens

Gerechtvaardigd belang: we gebruiken de gegevens om de kwaliteit van onze dienstverlening en om de beschikbaarheid, integriteit en vertrouwelijkheid van de (persoons)gegevens die wij verwerken te waarborgen

Klantcontact

F. Correspondentiegegevens

1. Overeenkomst

2. Gerechtvaardigd belang: We verwerken je gegevens om je goede service te verlenen. Je hebt zelf in de hand welke gegevens je ons verstrekt.

Marktanalyses en statistisch onderzoek

A. Accountgegevens

B. Gegevens voor het leveren van een dienst

C. Automatisch gegenereerde gegevens

D. Gegevens over de wijze waarop je het funda-platform gebruikt

E. Feedback gegevens

F. Correspondentiegegevens

G. Objectgegevens

Gerechtvaardigd belang:

We gebruiken de gegevens om analyses en bedrijfsrapportages te maken om zo goed zicht te houden op het functioneren van ons platform en ter optimalisering van onze bedrijfsvoering. De daaruit voortvloeiende inzichten delen we in sommige gevallen met marktpartijen, echter uitsluitend op geaggregeerd niveau.

Toesturen van relevante nieuwsbrieven

A. Accountgegevens

D. Gegevens over de wijze waarop je het funda platform gebruikt

Toestemming

Gerichte advertenties en gepersonaliseerde content tonen

C. Automatisch gegenereerde gegevens

D. Gegegevens over de wijze waarop je het funda platform gebruikt

G. Objectgegevens

Toestemming

Identificatie om uitvoering te kunnen geven aan verzoeken van betrokkenen

H. Identificatiegegevens

Wettelijke verplichting

Hoe komt funda aan persoonsgegevens?

Het grootste deel van de persoonsgegevens waarover wij beschikken wordt door jou als bezoeker van funda zelf aangeleverd. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer je een account aanmaakt, een aanvraag bij of voor een makelaar doet, gebruik maakt van een andere dienst zoals de waardecheck of als je contact opneemt met Funda.

Ten aanzien van gegevens die wij verkrijgen via social media kanalen van funda die je zelf gebruikt, wordt verwezen naar de informatie onder ‘Hoe zit het met social media?’

Daarnaast verwerkt funda Automatisch gegenereerde gegevens, zoals de pagina die je bezocht hebt, je IP-adres en browsergegevens. Dit vindt onder andere plaats met behulp van cookies of soortgelijke technieken (zie voor meer informatie hierover ons cookiebeleid ).

Wanneer je je e-mailadres doorgeeft aan een makelaar, kan de makelaar jouw e-mailadres doorgeven aan funda, zodat het door jou aangeboden Object gekoppeld kan worden aan je account. Na zo’n koppeling krijg je extra informatie over je object en kan je na verkoop of verhuur van het Object een beoordeling over je makelaar achterlaten. Als je al een account hebt bij funda kan je ook zelf funda vragen jouw account te koppelen aan jouw object dan wel aan een object dat door jou is aangekocht of gehuurd. Funda doet dit alleen na verificatie van je identiteit bij jouw makelaar.

Het kan ook zijn dat een vriend, familielid of andere bekende jouw e-mailadres aan funda geeft, zodat we je kunnen attenderen op een object.

Hoe lang worden persoonsgegevens bewaard?

We bewaren je persoonsgegevens alleen zolang we ze nodig hebben voor het doel waarvoor we ze verwerken of om aan onze wettelijke plichten te voldoen. We hanteren de volgende criteria bij het vaststellen van de bewaartermijnen:

Met wie deelt funda persoonsgegevens?

Voor de doelen die hierboven zijn beschreven (zie ‘Waarom verwerkt funda gegevens?’) werken we samen met derden. Met hen delen we dan vaak (een deel van) je persoonsgegevens.

Als jij zelf je gegevens achterlaat op ons platform om een bepaalde dienst af te nemen, delen we (indien nodig) je persoonsgegevens met de partij die de dienst verricht, zoals een makelaar of financiële dienstverlener. Denk aan contactaanvragen voor een makelaar of als je via ons platform een hypotheekofferte opvraagt bij een financiële dienstverlener.

Voor het leveren van woonrapporten zijn wij een samenwerkingsovereenkomst met Flux Groep B.V. (hierna: ‘Flux’) aangegaan. Flux faciliteert technisch de verkoop en levering van de woonrapporten en stelt deze samen op basis van objectgegevens verkregen via derden.Funda heeft geen toegang tot deze objectgegevens. Over de wijze waarop Flux je persoonsgegevens verwerkt, lees je hier meer https://www.flux.nl/privacybeleid. Om het voor jou makkelijk te maken, kun je gewoon je rechten als betrokkene uitoefenen door contact op te nemen met Funda via privacy@funda.nl.

Ook werken we bijvoorbeeld samen met partijen die voor funda de communicatie verzorgen en de monitoring van het platform uitvoeren. Verder delen we gegevens met onze hostingpartijen, onderzoeks- en analysebureaus, advertisingplatforms en de leverancier van ons datamanagementplatform.

Bij advertenties van derden op ons platform bestaat de mogelijkheid dat derden persoonsgegevens verzamelen, zoals je klikgedrag op het funda platform. Zie voor meer informatie hierover ons cookiebeleid .

Objectgegevens publiceert funda uiteraard op het funda-platform, waarmee zij voor een ieder die het funda-platform bezoekt zichtbaar zijn. Daarnaast stuurt funda via e-mail of pushnotificatie Objectgegevens aan een bezoeker als deze binnen diens zoekcriteria passen. Ook delen we Objectgegevens via onze social-media-kanalen. Een bezoeker heeft daarnaast de mogelijkheid om via het funda-platform Objecten op social media of via e-mail te delen met anderen. Verder biedt funda aan makelaars en geselecteerde partijen (zoals gemeenten) de mogelijkheid om (met behulp van een Iframe) Objecten te tonen op hun website.

Ook kunnen makelaars ervoor kiezen makelaarsbeoordelingen die je plaatst op het funda-platform met behulp van een Iframe op hun website te tonen.

Mocht het voorkomen dat (één of meerdere onderdelen van) de onderneming van Funda worden overgedragen aan een derde, dan kunnen als onderdeel van deze overname ook de persoonsgegevens die funda verwerkt, worden overgedragen aan deze derde. Als deze situatie zich voordoet, zal Funda je hierover tijdig informeren via het funda-platform.

Internationale doorgifte van persoonsgegevens

Funda is een Nederlandse partij, net als veel van de partijen waarmee we samenwerken. Voor zover de derden waarmee we samenwerken de persoonsgegevens verwerken op een locatie buiten de EER doen zij dat met inachtneming van passende waarborgen, zoals modelcontractbepalingen opgesteld door de Europese Commissie of op basis van een EU-US Privacy Shield certificering.

Hoe beveiligt funda persoonsgegevens?

Om te voorkomen dat iemand anders je persoonsgegevens onrechtmatig gebruikt of verwerkt, hebben we passende technische en organisatorische maatregelen getroffen. We maken onder andere gebruik van fysieke (toegangs-)beveiliging, wachtwoorden, codering van wachtwoorden, bot-detectie, encryptie (van opslag en communicatiekanalen) en het pseudonimiseren van data. Deze maatregelen nemen wij mede op basis van ons securitybeleid, dat wij regelmatig evalueren en aanpassen waar nodig.

Als onderdeel van de getroffen organisatorische maatregelen, hebben wij afspraken gemaakt ter bescherming van je persoonsgegevens, waaronder afspraken over de door deze derden te nemen technische en organisatorische maatregelen en het aan ons aantoonbaar maken hiervan, mede op basis van jaarlijkse rapportages.

Hoe zit het met social media?

Funda neemt geen functionaliteiten van social media, zoals like buttons of pixels, op het funda-platform op. Wel hebben wij zelf profielen op social-media-kanalen zoals Twitter en Facebook en linken hiernaar op het funda-platform. Voor de verwerking van persoonsgegevens die funda via een social-media-kanaal verkrijgt, is deze privacyverklaring van funda van toepassing. Voor alle informatie die het social-media-kanaal van je verkrijgt, is daarnaast de privacyverklaring van dit social-media-kanaal van toepassing. Deze vind je hier:

Daarnaast kun je op funda inloggen met een social media profiel, bijvoorbeeld via Facebook. Facebook verstrekt funda dan je publieke profiel en e-mailadres. Funda slaat alleen jouw e-mailadres op.

Als je een object vanaf het funda-platform deelt via een social-media-kanaal, stuurt funda alleen de informatie van het object door aan het betreffende social-media-kanaal. Tevens kan funda Objectgegevens plaatsen op social-media-kanalen van funda.

Hoe zit het met iFrames en andere websites van derden?

Op het funda-platform worden ook diensten en informatie aangeboden door derden in een zogenaamd iFrame. Deze pagina’s lijken te draaien binnen het funda-platform, maar de inhoud van een iFrame wordt niet beheerd door funda, maar is van de derde partij die jou diensten of informatie aanbiedt in het iFrame. Een voorbeeld is de maandlastenindicator, waarmee je kunt berekenen wat je geschatte hypotheeklast wordt als je een bepaald object zou kopen. De persoonsgegevens die je invoert in het iFrame komen direct bij de derde partij terecht en daarop zijn dan ook het privacy- en cookiebeleid van die derde van toepassing. Funda verwerkt deze persoonsgegevens niet zelf. Als er sprake is van een iFrame , geven we dat duidelijk aan op ons platform.

Ook als op het funda-platform een link wordt getoond naar de website van een ander, zoals een makelaar, dan is op je bezoek aan die website het privacy- en cookiebeleid van die ander van toepassing. Het privacybeleid van funda geldt niet voor de gegevens die je daar achterlaat.

Hoe zit het met profiling?

Profiling is kort gezegd het verzamelen van kenmerken, interesses en gegevens van jou als bezoeker. Op basis hiervan wordt een profiel gemaakt, zodat je gerichte en relevante informatie kunt ontvangen. Funda doet dit op basis van gegevens die we genereren met behulp van cookies en soortgelijke technieken (zie ons cookiebeleid ), gecombineerd met andere persoonsgegevens, zoals je surf- en klikgedrag, wat je invult in je account, welke objecten je bekijkt en waar je naar zoekt.

Funda gebruikt profiling alleen voor het personaliseren van informatie op het funda-platform en voor het tonen van voor jou relevante mailings en advertenties op het funda-platform. Er wordt je geen objecten of andere content onthouden op basis van onze profiling.

Wat zijn je rechten?

Jij hebt zelf de controle over je persoonsgegevens. Je hebt recht op duidelijke, transparante en begrijpelijke informatie. Je kunt je persoonsgegevens die je via je account hebt ingevoerd altijd inzien, aanpassen of verwijderen. Daarnaast kun je contact met ons opnemen om je persoonsgegevens die funda van jou verwerkt kosteloos in te zien. Je kunt funda ook verzoeken om je persoonsgegevens te wijzigen of te verwijderen. We kunnen onder bepaalde omstandigheden ook persoonsgegevens overdragen. Bovendien kun je bezwaar maken tegen de verwerking , of ons verzoeken om de verwerking van je persoonsgegevens te beperken.

Vragen of opmerkingen?

Heb je vragen of opmerkingen over privacy bij funda? Ben je het niet eens met het feit dat of de manier waarop funda persoonsgegevens van jou verwerkt? Of kom je graag in contact met de Functionaris voor de Gegevensbescherming van funda?
Stuur dan een e-mail naar privacy@funda.nl .

We nemen alle vragen, opmerkingen en verzoeken serieus en blijven graag met je in contact over jouw privacy bij funda, ook als je ergens niet tevreden over bent.  We lossen klachten uiteraard het liefst zelf direct met jou op, maar je hebt daarnaast ook de mogelijkheid om een klacht in te dienen bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

Dit privacybeleid is gewijzigd op 10 april 2019, en daarmee de 6e versie. Klik hier om deze versie van het Privacybeleid op te slaan. Funda behoudt zich het recht voor dit privacybeleid te wijzigen en raadt je aan om regelmatig op deze pagina te kijken. Wijzigingen in ons privacybeleid maken we bekend via e-mail of op ons platform.