Je oude huis opruimen

 

Zó ga je opgeruimd over naar je nieuwe woning

Heb je een nieuw huis gekocht? Begin dan op tijd met het opruimen van je oude woning. Je wilt niet tijdens de verhuizing moeten beslissen wat wel en wat niet mee over mag. Begin dus op tijd en gebruik deze opruimtips.

Je huis opruimen kan een pittige klus zijn. Jarenlang heb je alles kunnen verzamelen; jaargangen National Geographics, stapels papieren, boeken en allerhande kleding. Maar dat moet er nu allemaal weer uit. Erg? Welnee. Zie het als een uitgelezen kans om met een schone lei te beginnen.

Lawine van spullen

De meesten van ons hebben de menselijke gewoonte om te gaan hamsteren: we verzamelen van alles en bergen het op. Een huis kent vele hoeken en gaten en je kunt – mits je het een beetje goed verdeelt – veel van je spullen wegstoppen en uit het oog verliezen. Spullen die vervolgens tijdens een verhuizing weer tevoorschijn komen. Dat is niet handig als je midden in de verhuisdrukte zit. Vandaar dat je opruimen beter in het begin kunt doen, nog voordat je de sleutel van je nieuwe onderkomen hebt. Zodat je daarna opgeruimd en al kunt verhuizen.

Kondo-methode

Er zijn nogal wat opruimmethodes. Zo is er de vast aantal-methode; je spreekt dan met jezelf af dat je een vast aantal dingen per dag opruimt. Of de locatie-methode, waarin je een dag of weekend uittrekt om een locatie - logeerkamer, keuken, gangkast - opruimt. En dan is er nog de opruimen per categorie-methode, ofwel de Marie Kondo-methode.
De kunst van het opruimen is dankzij de Japanse goeroe Marie Kondo verheven geraakt.

Met een paar simpele stappen kun je volgens haar je huis – en leven – op orde krijgen. Kondo heeft 80 procent van haar leven aan het onderwerp opruimen besteed, dus ze wéét waar ze het over heeft. Kondo is stellig in haar optiek: het wegdoen en opbergen van spullen heeft maar één doel en dat is: gelukkig worden. Haar bestsellerboek Opgeruimd! is dus bij voorbaat een aanrader en zit boordevol nuttige tips. Waaronder welke maatstaf je gebruikt bij het beslissen wat er weg moet. ‘Kijk goed naar wat je hebt’, zegt Kondo. ‘Enkel concentreren op weggooien is niet het antwoord van een opgeruimd bestaan. We moeten kiezen wat we willen hóúden, niet wat we weg willen gooien.’ Kondo’s klinkende advies: ‘Neem elk object in je hand en vraag jezelf af: word ik er blij van? Zo ja, dan hou je het. Zo nee, weg ermee.’ Dit is niet alleen de gemakkelijkste, maar ook de nauwkeurigste maatstaf.

Hierdoor reset je als het ware je leven en begin je met een nieuwe lifestyle in een nieuw huis. De enige uitdaging is dan nog om niet weer te gaan hamsteren.

Meer binnen dit onderwerp