Wat heb je aan een energielabel?

 

Alles wat je moet weten over het energielabel

Een energielabel geeft aan hoe energiezuinig een woning is. En dat is belangrijk, want een woning met een groen energielabel stijgt vaak in waarde.

Sinds 2015 ben je bij de verkoop of nieuwe verhuur verplicht om aan te geven hoe energiezuinig jouw huis is. De labels lopen van A (een donkergroen label, zeer zuinig), tot en met G (een rood label, zeer hoog energieverbruik).

Voorlopig energielabel

Heb jij je droompaleis op funda gezien, maar heeft het een niet al te best energielabel? Laat je dan niet meteen afschrikken. Misschien is het label slechts voorlopig. Het voorlopige label is slechts een schatting op basis van het bouwjaar, het woningtype en het energielabel van vergelijk-bare huizen. Vraag de eigenaar simpelweg wat het definitieve label gaat worden. Dat is verplicht, anders kan hij een boete krijgen van de overheid die kan oplopen tot € 405.

Voor een huis waaraan nog geen definitief label is toegekend, hanteren we op funda grijstinten.

Wat heb je aan een energielabel? Wat heb je aan een energielabel?

Waarom bestaat het energielabel?

Het energielabel voor woningen bestaat al sinds 2008 en is opgesteld volgens Europese richtlijnen. De Europese Unie wil consumenten stimuleren hun huis zo energiezuinig mogelijk te maken. Het label geeft aan waar mogelijkheden zitten voor verbetering. Je gaat volgens de onafhankelijke voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal bijvoorbeeld zo een letter omhoog als je spouwmuurisolatie of zonnepanelen neemt. 

Meer weten? Lees hier alle artikelen over het energielabel:

1. Energielabel aanvragen
2. Energielabel verbeteren
3. Wat als je energielabel niet klopt
4. Wat als je het energielabel bent vergeten

Meer binnen dit onderwerp