Lage rente maakt verhuizen aantrekkelijk

 

Zo profiteer jij van de lage hypotheekrente

Het zal je niet zijn ontgaan: de hypotheekrente staat laag. Heel laag. Gunstig voor kopers die op zoek zijn naar hun eerste eigen stekje, maar wat als je al een huis met bijbehorende hypotheek hebt? Dan kan doorstromen gunstig zijn. Waarom dat zo is, leggen we je graag uit.

Verhuizen vanwege overwaarde

Verhuizen kan financieel een heel aantrekkelijke optie zijn op de huidige woningmarkt. De huizenprijzen zitten namelijk al sinds 2014 in de lift, vooral in grote, populaire steden. In de stad krijg je nu gemiddeld 30% meer voor je huis dan tien jaar geleden. Die overwaarde kan natuurlijk worden ingezet om een volgende woning te kopen. Overweeg je een verhuizing naar buiten de stad, dan ben je al helemaal gauw spekkoper. Je krijgt meer ruimte voor minder geld, meer rust en je bent goedkoper uit qua maandlasten.

Verkopen, want: rentehoppen

Wil je niet weg uit de stad, maar juist lekker in je eigen buurt blijven wonen? Ook dan is doorstromen een optie. Een groeiende groep huiseigenaren verhuist namelijk binnen de eigen omgeving, soms zelfs naar exact eenzelfde huis. Waarom? Om te profiteren van de huidige lage rente. Koop je een nieuw huis, dan kun je namelijk een nieuwe hypotheek afsluiten tegen gunstigere voorwaarden. Rentehoppen heet dat.

Sluit je die acht jaar oude hypotheek zomaar over, dan kan je boete oplopen tot tienduizenden euro’s

Boetevrij hypotheek oversluiten

Rentehoppen kan niet zomaar als je in je eigen huis blijft wonen, tenzij je rentevaste periode is afgelopen. Sluit je namelijk simpelweg je hypotheek over, dan krijg je te maken met een boeterente. Als je bijvoorbeeld acht jaar geleden een huis hebt gekocht, betaal je al gauw 3 tot 4% meer rente dan wanneer je nú een hypotheek zou afsluiten. Sluit je die acht jaar oude hypotheek over, dan kan je boete oplopen tot tienduizenden euro’s. En ja, natuurlijk kost ook verhuizen geld – maar waarschijnlijk minder dan de boeterente. Als je verhuist, mag je je hypotheek helemaal boetevrij oversluiten.

Afgelopen oktober stond de hypotheekrente historisch laag. Nu is hét moment om je hypotheek over te sluiten dus

Groter, toch goedkoper

In oktober 2018 stond de hypotheekrente op het laagste punt ooit, en is het dus aantrekkelijker dan ooit om te verhuizen met bijbehorende hypotheek. Sterker nog: in sommige gevallen is het zelfs mogelijk om naar een duurder en groter huis te verhuizen en onderaan de streep toch lagere maandlasten te hebben dan wanneer je blijft wonen waar je woont. Heb je bijvoorbeeld een hypotheek op je huis van € 200.000, tegen 4,5% rente? Dan zit de kans erin dat je dit huis kunt verkopen voor € 300.000. De ton overwaarde steek je dan in je nieuwe huis van € 400.000 – waar je vervolgens een hypotheek van € 300.000 voor kunt nemen, tegen het huidige lage rentepercentage.

Hypotheek oversluiten

Wil je toch echt niet verhuizen, dan kun je er ook voor kiezen om je hypotheek over te sluiten. Dat betekent dat je je huidige hypotheek omzet naar een andere hypotheekvorm of dat je je hypotheek bij een andere geldverstrekker onderbrengt. Eigenlijk betekent dat dat je je huidige hypotheek vervroegd aflost en daarna een nieuwe afsluit. Dat kan betekenen dat je een boete krijgt, omdat je eerder aflost dan je had afgesproken. Het is dus wel belangrijk om goed te controleren of dit wel echt financieel voordelig voor je is.

Meer binnen dit onderwerp