Verkopen om je hypotheek te lozen

 

Zo kom je af van die ellendige hypotheek

Een woekerpolis en een hoge rente kunnen redenen zijn om van je hypotheek af te willen. Dan zit er maar één ding op: je huis verkopen, om opnieuw te beginnen met een nieuwe hypotheek.

Linda (45) had als zzp'er in haar eentje woonlasten van € 1000,- in de maand. “Ik beleefde een slappe tijd met mijn bedrijf en had al geld geleend van familie om rond te komen. Dat appartement was financieel gezien echt een blok aan mijn been.” De rente die Linda betaalde voor een hypotheek van 10 jaar vast, afgesloten in 2003, had ze in 2013 weer voor tien jaar vastgezet. “Je gelooft het niet, maar toen was de rente gewoon ook nog 4,8 procent.” Oversluiten was, kortom, geen optie.

Ze zou van die hoge woonlasten kunnen afkomen door de woning te verkopen. En dat deed ze, met € 30.000,- winst, waardoor ze haar schulden kon afbetalen én nog een fijn appeltje voor de dorst had. Ook haar bankspaartegoed à € 8000 kon ze bijschrijven op haar bankrekening. Ze woont nu in een huurappartement, in afwachting van betere tijden.

Van je dure hypotheek af

Voor wie 'vast' zit aan een hypotheek met een hoge rente, is de woning verkopen een mooie manier om een slechte hypotheek te lozen. Het kan ook slim zijn om te doen als je af wilt van een hypotheek omdat er een woekerpolis of beleggingsverzekering aanhangt. In ieder geval zijn dit dan de zaken waar je rekening mee moet houden.

Je moet de overwaarde meenemen

Als je verkoopt, is de hypotheek in één klap afbetaald. De overwaarde - als die er is - wordt vervolgens op je bankrekening gestort. Eigenaren die daarna een ander huis kopen, moeten die overwaarde meenemen naar de nieuwe hypotheek, willen ze in aanmerking komen voor de hypotheekrente-aftrek. Ex-eigenaren die willen 'cashen' kiezen - zoals Linda - voor een huurwoning.

Je bankspaar- en beleggingsgeld terugkrijgen

Heb je een bankspaar- of beleggingsverzekering bij de hypotheek en zit daar ook waarde in, dan moet je zelf moeite doen om je geld terug te halen. Deze producten lopen vaak via verzekeringsmaatschappijen en staan dus 'los' van je hypotheek. Trek tijd uit voor dit uitzoek- en regelklusje.

Nieuw huis? Je moet de hypotheek nu wel afbetalen

Een andere woning kopen? Volgens de nieuwe hypotheekregels moet een nieuwe hypotheek aan het einde van de rit zijn afgelost. Dat betekent dat je nu een lineaire dan wel annuïteitenhypotheek moet afsluiten. Dus ondanks de lagere rente, zullen de woonlasten meestal niet heel veel lager zijn dan bij de vorige hypotheek. Wel een groot voordeel is de zekerheid dat de hypotheek aan het einde van de rit helemaal is afbetaald.

De rente is laag, de hypotheekrente-aftrek dus ook

Reken je niet helemaal rijk met die historisch lage rente. Want doordat de rente laag is, gaat ook de hypotheekrente-aftrek omlaag.

Meer binnen dit onderwerp